5 tipů a triků jak (NE)ušetřit

5 tipů a triků jak (NE)ušetřit

Trendem je sleva, akce, výhodná koupě, 1+1 zdarma a jiné varianty pro získání výhodnější nabídky. Otázkou je, zda-li jsou nabídky opravdu výhodnější?! Podíváme se alespoň v našem oboru na 5 možností, jak můžete v automobilovém průmyslu „ušetřit“.

  1. Ošetření automobilu – voskování

cof
Kontaminace náletovou rzí

Tuhý vosk chrání lak i další části vozu před nepříznivými vlivy, ale to si teď vysvětlovat nebudeme. Zaměříme se, proč někdo nabízí „voskování“ automobilu za částky kolem 1000 Kč a někdo za částky několikanásobně vyšší.

Aby vosk plnil svůj úkol, tj. chránil karoserii – vytvářel perfektní odvod vody, zvyšoval lesk a zrcadlení laku, je důležitý převážně proces čištění a dekontaminace laku (přibližně 70 % času), který samotnému procesu voskování předchází. Kontaminace je způsobena převážně polétavou rzí, asfaltem anebo jinými nečistotami a nelze ji odstraňovat běžným mytím, nýbrž unikátními a nákladnými přípravky (0,5 l à 500,- Kč na jeden automobil) a následně speciální hmotou CLAY.

Jaký je smysl mít ošetřený automobil levně, když je funkčnost přípravku znemožněna, např. kontaminací laku?

  1. Mytí automobilu

Mytí automobilu klidně od 200 Kč? Nyní si to společně spočítejme: pracovní síla cca 100 Kč/h + oblečení, školení, smlouvy aj., nájem prostor cca 130 Kč/h (při ceně nájmu 30 tis. Kč/měsíc), autokosmetika, ručníky, wap, kbelíky, kartáčky na kola, kvalitní rukavice aj.

Můžeme šetřit tím, že sušení bude probíhat nešetrnou hadrou nebo stěrkou. Dále také tím, že šampon bude silný, a tím rozpustí každou nečistotu, ale na druhou stranu poškodí druhotné povrchy automobilu (převážně plasty, gumy, hliníkové lišty…). Opravdu bude mytí po stránce výsledku, použité kosmetiky i šetrnosti k Vašemu automobilu kvalitní?

  1. Čištění a ošetření interiéru

Pokud chci nízkou cenu, musím očekávat rychlejší provedení služby. Tím pádem hrozí riziko vzniku nedokonalostí, ale především špatné volby použití autokosmetiky, která může způsobit dlouhodobé poškození povrchu a narušení struktury látky, plastů i kůže. Pokud někdo nabízí čištění interiéru s vyluxováním kolem 200 Kč, stačí použít selský rozum k uvážení, jak šetrná bude manipulace s hadicí od vysavače vzhledem k lakovaným prostorům, jak dokonale bude koberec vyluxovaný nebo i to, jak často pracovník vůbec mění mikrovláknovou utěrku (pokud chci šetřit, používám jednu, dokud poznám její barvu). Ta totiž po používání obsahuje mnoho nečistot, které mohou v interiéru lesklé plochy nenávratně poškrábat.

Pokud máte svůj automobil rádi, vyplatí se chtít nízkou cenu?

  1. Polepení automobilu folií

kontaminace asfaltem pod folií
kontaminace asfaltem pod folií

Polepení automobilu folií můžete chtít z důvodu ochrany laku nebo změny barvy. Chcete šetřit tam, kde Vám pod krkem drží nůž ostrý jako břitva? Folie se totiž řežou přímo na laku, a pokud budou pánové spěchat, z 95 % ho nenávratně poškodí. Další možností, jak urychlit lepení fólie, je nedokonalé umytí a dekontaminace automobilu. Zde nečistoty na laku zůstanou do doby, než folii sundáte.

  1. Etika na pracovišti

Teď mě napadá převážně kouření v dílně nebo zájem o komfort zákazníka (vyzvednutí automobilu nebo odvoz zákazníka). Na maličkostech opravdu záleží, a pokud v rozpočtu nemám zisk, nedovolím si investovat do komfortu zákazníka – já na ten komfort zákazníka nemám!

 

Opravdu se vyplatí šetřit při mytí automobilu nebo na jakékoli péči o automobil? Bojovat o každou korunu, abychom získali lepší cenu? Co takhle role otočit a bojovat za dobrou službu? Chtít pracovníkovi zaplatit za dobře odvedenou práci. Vědět, že jsme udělali maximum pro svůj automobil a ještě jsme podpořili lidi, kteří svoji práci odvádí dokonale a vkládají do práce srdíčko. Třeba si uvědomíme, že sami sebe necháme lépe zaplatit v našem, potažmo Vašem oboru. Znát hodnotu služeb, času a dopřávat si kvalitnější a komfortní život.

Každá nízká cena má svá ALE! Opatrně při volbě „slev“ anebo „výhodných nabídek“.

 

 Článek sepsal:

Jiří Nečas a tým umyem

 

info@umyem.com