5 důvodů proč je lepší renovace laku než nový lak

5 důvodů proč je lepší renovace laku než nový lak 

Mít krásné auto je určitým způsobem standardem každého, kdo auta obdivuje a má je svým způsobem rád. Za dobu provádění renovace laku a detailových služeb okolo automobilů mohu s čistým svědomím říci, že nás malých i velkých „kluků“ kolem aut je opravdu hodně. A tento článek je určen všem, kteří řeší nový lak nebo hledají důvody pro lak nebo renovaci laku. Současně může posloužit jako průvodcem při převzetí automobilu z lakovny, co vše může mít lak za vady? Pod jakým světlem a úhlem je mohu vidět? Dotazů tímto směrem je víc, a proto doporučuji navštívit jedno ze školení, které u nás v UMYEM poskytujeme.

 

Renovace laku nebo nový lak? 

Pokud řešíte problém se špatným stavem laku, tak se pojďme podívat na 5 argumentů, které jednoznačně preferují profesionální renovaci laku než nový lak.

1. Nový lak i tak vyžaduje strojní leštění

Pokud si představujete, že nový lak bude opravdu NOVÝ LAK bez nutnosti dalšího zásahu, bohužel jsme vedle. Každý nový lak vyžaduje už řadu broušení přímo v lakovně, aby byl odstraněn spad, prach, krátery, aj. vady v laku z lakování. Zpravidla leštění v lakovně nedosahuje kvality jakosti možného výstupu (nedostatek času, nedostatek potřebného vybavení a klasifikace).

2. Nový lak = často rozebrání mnoha částí vozu

Při lakování dochází z velké části k demontáži jednotlivých dílů vozu, tak aby lakování bylo provedeno opravdu profesionálně. Tím sebou nese rizika zaprášení interiéru (znečištění) a především demontáž např. polstrování přináší riziko následného nepříjemného vrzání či “otravných” zvuků.

3. Vady v lakování

Existuje desítky možných vad způsobených lakováním. Některé je možné opravit a u dalších barev je možná pouze renovace nového laku. Mezi nejčastější vady v laku patří:

  • Oblaky – nerovnoměrné lakování.
  • Stékance neboli záclonky.
  • Vstoupení rozpouštědla.
  • Prachové nečistoty v laku.
  • Popraskání.
  • Dírky – vpichy.
  • Výbrusy pod lakem.
  • Pomeranč.
  • aj. 

Jen dohledání správného odstínu je oříškem. Dnes existují miliony barev, jen odstínů bíle se odhaduje na 5 tis. různých variant stále bílé barvy. Může se stát, že blatník bude mít částečně odlišnou barvu než střecha vozu.

Renovace laku v Brně I UMYEM

4. Čas a peníze

Lakování celého vozu není otázkou týdne, avšak i měsíce práce. A tak jako to platí v jiných oborech, tak pokud chcete levného lakýrníka, očekávejte levný výsledek. Dnešní machři přes laky existují, sám náš partner je profesionálem, avšak jeho diář je plný na týdny i měsíce dopředu a cena odpovídá výsledku. Pod cenou lakování je potřeba si představit zázemí, férovost podnikání, pojištění, proškolení zaměstnanců nebo i historie lakýrníka.

Cena celolaku může být za 40 000,- Kč (výsledek můžeme přirovnat k závodnímu stravování, tj. pravděpodobně budete zasyceni, nicméně je lepší nevědět čím). A na druhou stranu jsem se setkal s renovací laku za částky okolo 80 až 120 000,- Kč, kde už výsledek odpovídal příjemné restauraci s usměvavou obsluhou.

Pro příklad, renovace laku může startovat někde na 12 000,- Kč a průměrná cena se pohybuje okolo 25 000,- Kč až po špičku ledovce okolo 35 až 40 000,- Kč (2 až 6 dnů práce).

5. V lakovně trpí auta i mimo lakovací kabinu

Problém číslo 5., skoro bych řekl problém číslo 1. je rozprach, který se následně nachází na zbylých částech vozu, jako jsou kola, skla, nástupní prostory, motor, světla, aj. Odstranění je možné, i když to mnohdy (např. ze surových plastů nebo méně dostupných dílů) není úplně snadné.

Renovace laku Porsche 911 I UMYEM

6. Dodatková – znehodnocení vozu

Lakování vždy částečně znehodnocuje hodnotu vozu, jelikož začínají vznikat spekulace následujícího kupujícího, co vše bylo důvodem lakování? Bylo to provedeno odborně, není tam příliš silná vrstva kytu? Nebude lak po krátké době ztrácet na kvalitě? Vždy jakékoliv druhotné lakování vede k semínku nedůvěry při následném prodeji. Mnohdy se setkáváme s tím, že hledáme optimální řešení takovým způsobem, aby nemuselo k lakování dojít. 

 

Tento článek prosím neberte jako dogma, nejedná se o neúctu k lakýrníkům, takhle to být nemá. Především poukazuji vlastní zkušeností ve spojením ze zkušeností zákazníků.

 

 

 

Velké děkujeme za vložené důvěry!

Jiří Nečas

Jiří Nečas