Keramická ochrana laku Brno, SiO2 (oxid křemičitý) – Jaké možnosti nabízí?

Keramická ochrana laku Brno
Keramická ochrana laku Brno

Keramická ochrana laku Brno – Jaké možnosti nabízí?

Keramická ochrana SiO2 (oxid křemičitý) je do dnešní doby nejvyvinutější druh ochrany, který lze na na automobil pořídit. Ačkoliv jste se možná doslechli o SiC (karbid křemíku) nebo TiO2 (oxid titaničitý), brzy Vám vysvětlím, co tyto pojmy znamenají a jakou roli v ochraně hrají. 

Co je to keramická ochrana? 

Je to tekutá, mazlavá a vysoce samočistící vrstva založená na křemíku. Mix SiO2 a polysilazanů (jako například Q2 Mohs) s rozpouštědly a dalšími, neméně důležitými aditivy, je balen do lahvičky jako tekutina. Po aplikaci na povrch se produkt přizpůsobí povrchům laku a zatímco se odpařují rozpouštědla, stává se podobným gelu a nakonec kristalizuje do pevné podoby a je plně průhledný.

Vlhkost vzduchu je klíčovou chemickou reakcí. To proto je při aplikaci důležitá teplota a vlhkost vzduchu a užívání IR lampy je vysoce doporučeno.

Krystalizovaná vrstva se pojí s lakem, mění jeho vzhled, „uzavírá“ póry a dělá ho lesklý a hladký.

Keramická ochrana na plasty
Keramická ochrana na plasty

Jaké vlastnosti představuje keramická ochrana? 

Samočistící efekt

Dokonalý a hladký povrch odvádí vodu, špínu a lehkou kontaminaci. Mění mycí rutinu – méně častá a rychlejší péče o automobil. 

Tvrdost

Tvrdost a strukturální sloučenina ochrany mají vliv na výdrž a odolnost a pomáhají laku předcházet oxidaci způsobenou UV zářením.

Lesk

Vzhled jako sklo, to je charakteristika této ochrany a je nesrovnatelná s žádnou jinou formou ochrany.

Chemická odolnost

Plná odolnost vůči chemikáliím s pH mezi 2 a 11. Žádná chemikálie není schopná poničit plně zaschlou vrstvu keramické ochrany (kromě odstraňovačů barev laků a super-silných rozpouštědel). Chemikálie pod pH 2 nebo nad 11 ochranu nesundají, ale poškodí hydrofobní vrstvu.

Keramická ochrana Brno
Keramická ochrana Brno

Tvrdost 9H – pravda nebo lež? 

Pokud se o keramickou ochranu zajímáte, jistě jste slyšeli o tvrdosti 9H, možná dokonce o 10H. Zde Vám vysvětlím co znamená tvrdost 9H v automobilovém průmyslu s ochranami laku. 

A teď mě neukamenujte, pokud to budou pro Vás nové informace :). Pro představu tvrdosti podle slavného německého geologa Friedricha Mohse, který vytvořil stupnici tvrdosti minerálů: Mohsova stupnice tvrdosti minerálů, říká, že: 

Mohsova stupnice tvrdosti – tabulka tvrdosti

Tvrdost Látka Chemický název Chemický vzorec Nástroj na vyrývání
1 (velmi měkký) mastek kyselý metakřemičitan hořečnatý H2Mg3(SiO3)4 nehet
2 (měkký) sůl kamenná chlorid sodný NaCl mince
3 (měkký) kalcit (vápenec) uhličitan vápenatý CaCO3 měděný drát
4 (polotvrdý) fluorit (kazivec) fluorid vápenatý CaF2 okenní sklo
5 (tvrdý) apatit   Ca(PO4)3 silný kapesní nůž
6 (tvrdý) živec (ortoklas) křemičitan hlinitodraselný KAlSi3O8 silný kapesní nůž
7 (velmi tvrdý) křemen oxid křemičitý SiO2 ocelový pilník
8 (velmi tvrdý) topaz   Al2SiO4 ocelový pilník
9 (velmi tvrdý) korund oxid hlinitý Al2O3 ocelový pilník
10 (velmi tvrdý) diamant uhlík C ocelový pilník

Takže si nyní vysvětlíme co znamená 9H tvrdost v automobilovém průmyslu keramických ochran :). Marketing je silný, avšak je nám zřejmé, že pokud by lak dosahoval tvrdosti 9H podle Mohsovy stupnice tvrdosti, tak kartáčové mycí linky by automobilu neměli uškodit (pokud by jednotlivé kartáče nebyly z ocelových pilníků). 

Jak tvrdý je lak samotný? 

Lak dosahuje tvrdosti okolo 4-5H dle Mohsovy stupnice tvrdosti a keramická ochrana se pohybuje od 2 do cca 5H dle Mohsovy stupnice tvrdosti. 

Kde se bere informace o tvrdosti 9H? 

Existují dvě možnosti porovnání tvrdosti: 

  1. Mohsova stupnice tvrdosti minerálů 
  2. Tvrdost tužek – ANO toto je správná odpověď. 

Tvrdost tužek? 

Tvrdost je schopnost daného povrchu odolat poškrábání nebo zničení. Pokud vyjadřujeme tvrdost tužky, děláme to pomocí stupnice od 6B (nejměkčí) po 9H (nejtvrdší). 

Naši dodavatelé keramických ochran (GYEON) udělal dva nezávislé testy v KTR a SGS institutech. Všechny keramické ochrany dosahují 9H tvrdosti (tužky) a tyto testy dělali jen proto, aby dokázali zjistit, jakou tvrdostí doopravdy povlak disponuje. 

V běžném prostředí vozu však záleží na více faktorech, než je tvrdost!

Hladkost a strukturální integrita ochran jsou rozhodujícím a hlavním faktorem, které ovlivňují skutečné, každodenní zkušenosti při běžném užívání automobilu. 

Jsou i tvrdší ochrany než nabízíme my? 

ANO a jsme na to hrdí, jelikož ochrana není jen o tvrdosti, pokud bude příliš tvrdá, nenabídne dobu životnosti a zapříčiní nekompatibilitu s podkladem (lakem). Jelikož lak (plasty i plech) je pružný a vlivem teplot se rozpíná a zase stahuje. To je další důvod, proč není dobré jít směrem po nejtvrdšímu povlaku na zeměkouli. 

Jakou záruku má keramická ochrana? 

Záruka je v rámci marketingu u keramických ochran silným argumentem, avšak pojďme si říci o co se jedná. 

Je velmi důležité Vás informovat, k čemu se záruka vztahuje a čeho je nutné se vyhnout. Ochrana neochrání lak navždy, to je jasné. Kontaminace, špatný způsob mytí mají vliv na hydrofobicitu (samočistící účinky). Je proto důležité vědět, že hydrofobní efekt není jediné, co ochrana nabízí.

Záruka například na GYEON (5 let) uvádí odolnost proti chemikáliím, UV záření a pomáchá chránit lak před ztrátou lesku. Současně dám ruku do ohně, že hydrofobní účinky zůstávají na laku nejméně 2 roky.

Hlavním benefitem ochrany je čas. Sice zde již nefunguje hydrofobní účinek, samočistící schopnost také klesl, ale rozdíl v barvě je značný! Keramická ochrana laku nabídne dlouhodobí výsledek Vašeho lesku a přidá Vám čistější vzhled – teď a tady

Autokosmetika GYEON
Autokosmetika GYEON

Je ochrana laku “ohnivzdorná”? 

Tohle je jeden z nejodvážnějších-nejtrapnějších testů, které jsem viděl. A nedokazuje vůbec nic, ale vypadá úžasně. Čistě nesmyslný marketing. Jen pro ujištění – ano, produkty, které využíváme jsou ohnivzdorné :). Keramická ochrana laku nezabrání požáru u Vašeho vozu :). 

Je keramická ochrana vhodná i pro Vás? 

  1. Cena – rozptyl je široký, záleží na mnoho okolnostech (stav laku, ošetření detailů – motor, podběhy, podvozek, nástupní prostory, aj.)
  2. Stav laku – máte nový automobil? Nebo je starší a potřebuje výraznou renovaci laku? 
  3. Časová náročnost – minimálně 3 dny a ideálně 7 dnů práce. Není výjimkou i více jak 14 dnů práce. 

 

Další dotazy velmi rád zodpovím na: 

necas@umyem.com 

 

Děkuji Vám za Váš zájem, mějte se nádherně a brzy se společně uvidíme 🙂

 

Jiří Nečas

Jiří Nečas
Jiří Nečas