Renovace laku – čím, jak a kdy?

Renovace laku Brno

čím, jak a kdy?

Renovace laku

jedná se o strojní leštění, nebo-li renovaci karoserie pomocí leštičky (případně excentrické leštičky), leštících past a leštícího kotouče.

 

Renovace laku BMW
Renovace laku BMW

Co je cílem renovace laku?

renovace laku navrací automobilu jeho vzhled. Automobil svým věkem a především používáním ztrácí na atraktivitě – na laku jsou vidět tzv. vlásečnice od kartáčových automyček (i z ručního mytí), sem tam oděrek od větviček, aj. Lak tímto poškozením ztrácí hloubku lesku a krásný lesklý povrch – navíc jakýkoli vosk nefunguje tak dokonale jako na laku novém nebo zrenovovaném. Tedy renovace laku navrací lesk a původní parádu automobilu.

 

Kdy je dobré lak renovovat?

renovace laku je velmi individuální k posouzení a především každý majitel automobilu očekává naprosto odlišný výsledek. Jsou případy, kdy již na prodejní ploše nového automobilu objevuji poškození laku (např. vlásečnice z přípravy na prodej, stíkance laku při lakování, zalakované nečistoty, aj.), tím pádem není výjimkou renovace laku ještě před koupí nebo těsně po koupi. Ovšem z větší části mají zájem o renovaci laku automobily staršího ročníku. Od 2 let stáří až po historické kousky.

 

Jsou rozdíly v lacích?

no jéje! Od velmi slabých i nekvalitních japonských i korejských automobilek až přes střední evropskou třídu až k tuhým lakům z prémiových značek. I tím se pak liší složitost renovace laku.

Renovace laku - BMW
Strojní leštění – renovace laku

 

Zvládne renovaci laku i kutil doma?

určitě se o ni může pokusit, ovšem je zde pár zákonitostí, které by měl znát. Osobně ji lajkům nedoporučuji provádět svépomocí, jelikož malé zaváhání může způsobit nákladné a někdy téměř neopravitelné škody. Nejčastější vadou jsou hologramy na autolaku – ty se vyznačují kruhovým poškozením na laku a jsou způsobeny špatným použitím a kombinací pasty, kotouče, otáček nebo tlaku při renovaci laku. Určitě doporučím využít služby odborníka nebo se alespoň u odborníka informovat a proškolit – např. www.umyem.com

 

Co se děje po renovaci laku?

závěrem se lak odmastí od brusných a leštícíh past a následně se z velké části lak uzavírá tuhým voskem nebo aplikací keramické ochrany laku. Takhle je lak chráněn nejen od nečistot ale i od drobného poškrábání.