Zázraky se dějí. Ve stodole našli 100 historických aut, včetně Delonova Ferrari

S tou stodolou je to vlastně přehnané. Podobným nálezům se v angličtině říká „barn-find”, řekněme „stodolový nález” a na takové situace tato slova obvykle sedí přesně. Třeba když si dědeček v mládí koupil tehdy běžně dostupný vůz, po 60 nebo i více letech se z něj ale stala rarita a nikdo z rodiny ani pořádně nevěděl, že je takové auto ještě zahrabané ve stodole kdesi pod hromadou harampádí. Občas se podobným způsobem zatoulá i nějaká výjimečnost jako úplně první Batmobil, jejíž existence třeba rodině známa byla, ale nikdo netušil, že má nějakou hodnotu. Ovšem co když se podobných aut někde válí stovka?


V prvé řadě se jistě nevejdou do jedné stodoly, ale to tady není až tak podstatné, „barn-find” je to tak či onak. Spíše nás udivuje, že by si takového množství aut mohl někdo nevšimnout, že by o něm mohl někdo nevědět, nebo by netušit, jakou mají hodnotu. I naprostý automobilový hotentot snad rozezná logo Ferrari či Maserati a tato auta stará desítky let mají cenu vždy. Navíc podobné množství aut nemůže patřit jen tak někomu, musí jít o známou osobu s extrémním zápalem pro auta…
Opravdu netušíme, jak se tyto vozy mohly stát zapomenutými, možná se je někdo jen po dekády snažil ukrýt. Patřily totiž Rogeru Baillonovi, francouzskému podnikateli, který zejména v padesátých a šedesátých letech minulého století vydělal jmění v oblasti dopravy. A auta měl rád nejen plná nákladu – v padesátých letech dokonce na pařížském autosalonu představil roadster vlastní konstrukce. I když s ním díru do světa neudělal, vášeň pro automobily jej neopustila a ve své soukromé sbírce po další dvě dekády nashromáždil na 150 vesměs výjimečných vozů.
Co ale Baillona opustilo, byl úspěch v podnikání, které mu v sedmdesátých letech přestalo jít tak dobře, jako dříve. Padesát ze svých vozů musel prodat, stovku si ale nechal. Na jejich údržbu už ovšem neměl, a tak je nechal ladem stát v objektech, které vidíte na fotkách. Je pochopitelně možné, že vozy se až tak neztratily, třeba je jen Baillon schoval před věřiteli, zde se jednoznačná historická linie příběhu ztrácí. Buď jak buď, letos byly objeveny jeho potomky, kteří se je rozhodili nabídnout v aukci.
Na přiložených fotkách můžete vidět původní prostory, ve kterých se vozy našly, v těch se opravdu zastavil čas. Sám autor fotografií, Rémi Dargegen, který už zažil kde co, byl unešen. „Je to úžasné, prostě úžasné. To místo je neuvěřitelné. Nejpůsobivější věcí je množství aut, které bylo ve stodolách skryto,” řekl po focení. A nejde jen o to, působivá jsou i samotná auta a také to, co se nachází kolem nich. Podívejte se třeba na Ferrari 250 GT SWB California Spider z roku 1961 obložené dobovými magazíny, nad tím se skutečně tají dech.

Právě toto Ferrari je nejcennějším (a zjevně též nejzachovalejším) vozem celé sbírky. Samo o sobě je výjimečné, tento konkrétní kus ale patřil Gérardu Blainovi, který jej prodal samotnému Alainu Delonovi. A přímo Alain D. byl v tomto konkrétním voze spatřen ve společnosti Jane Fonda nebo Shirley MacLaine, i z toho dýchá historie, třebaže poněkud filmová. Prý ani manželka, ani děti pana Baillona nevěděli, že vůz neprodal, tak dobře byl „zahrabán” v oněch magazínech (nevěříme, ale neřešíme). Podobný osud pak stihl Maserati A6G Gran Sport Frua, další velmi cenný vůz z roku 1956.
Aut je ve sbírce ale podstatně více, v aukci jich bude nabídnuta šedesátka, která prý ještě může být uvedena do původního stavu. Jejich seznam najdete níže, my jen dodáme, že pokud byste o některé měli zájem, budou nabídnuty v aukci na autosalonu Retromobile firmou Artcurial Motorcars 6. února 2015. Připravte si ale dost peněz, hodnota celé sbírky se odhaduje až na 15 milionů Eur, asi 414 milionů Kč…

 

 Automobily ze sbírky Rogera Baillona nabízené k prodeji

Amilcar C6 berline
Amilcar CGS1
Ariès coach
Auto Union cabriolet
Avions Voisin C15
Avions Voisin limousine C152
Avions Voisin C7 par Gallé
Ballot 8 Cyl limousine
Barré torpédo
Berliet coupé chauffeur
Berliet Type VIGB 10HP Taxi Landaulet
Bugatti 57 Ventoux
Citroën Trèfle
Delage D6
Delage D8 coach
Delahaye 135 cabriolet Faget Varnet
Delahaye 135 coach Chapron
Delahaye 235 coach Chapron
Delahaye 235 coach Chapron
Delahaye 235 coupé Chapron
Delahaye Type 43 coupé chauffeur
Delahaye GFA 148 L
Delahaye Type 43 camionnette
Delaunay Belleville limousine VL8
Facel Vega Excellence
Ferrari 250 GT California SWB3
Ferrari 308 GTS i
Ferrari 400
Ferrari Mondial 3.2L cabriolet
Hispano Suiza H6B cabriolet Millon-Guiet Hotchkiss cabriolet
Innocenti S cabriolet
Jaguar type S 3.4 L
La Buire 12 A
Lagonda LG45 cabriolet
Lancia Thema 8.324
Lorraine Dietrich B3/6 plateau
Lorraine Dietrich B3/6 torpédo par Grumman
Lorraine-Dietrich torpédo
Maserati A6G 2000 berlinetta Grand Sport Frua
Mathis cabriolet
Mathis FOH
Packard cabriolet Super Eight
Panhard-Levassor Dynamic berline X77
Panhard-Levassor Dynamic coupé X76
Panhard-Levassor limousine X72
Porsche 356 SC ex-Sonauto
Renault AX torpédo
Renault Vivastella cabriolet
Sandford cyclecar 3 roues
Singer Cabriolet
Talbot Lago 11/6 cabriolet
Talbot Lago Baby cabriolet
Talbot Lago Baby cabriolet
Talbot Lago Cadette 11
Talbot Lago coach
Talbot Lago T26 coach
Talbot Lago T26 Grand Sport coupé Saoutchik
Talbot Lago T26 Record coupé Saoutchik
Talbot Lago T26 cabriolet Saoutchik ex-Roi Farouk

Zdroje: classicdriver.com, autoforum.cz (Petr Miler)

fotograf:  Rémi Dargegen