Oprava laku? Ukázka jakým způsobem se to nedělá!

UMYEM – oprava laku

Oprava laku? Ukázka jakým způsobem se to nedělá!

Článek je určený pro fandy aut, kteří mají chuť sami se pouštět do věcí, jako je oprava laku od drobného poškození. Pevně věřím, že Vám dobře představím okolnosti okolo tohoto tématu.

Struktura laku

Abychom pochopili, jakým způsobem lak opravit (oprava laku), je důležité nacítit a poznat základní strukturu laku. Jedině takovým způsobem zvládneme i další úkony, jako je oprava drobných rýh (v lepším případě doporučujeme svěřit do profesionální dílny).

Tloušťka laku

Tloušťka laku se měří pomocí jednotky μm (mikrometr, někdy uváděn i jako mikron). Pro jasnou představu si ukážeme převod.

 

1000 μm = 1 mm

 

Např. běžný papír 80 g = 100 μm (0,1 mm)

Papír do tiskárny - 80 g
Papír do tiskárny – 80 g

Rozumíme měrné jednotce mikronu? Pokud ne, doporučuji si to celé přečíst znovu a případně se podívat na následující video, kde se tomu individuálně věnuji.

Tloušťka originálního laku se pohybuje od cca 80 až 190 μm (tyto údaje nemusí být zcela přesné). Tloušťka se mění v návaznosti na značku i model vozu, dále se liší díl od dílu.

Vrstvy laku

Nejčastěji najdeme na povrchu automobilů toto členění:

  • bezbarvý lak
  • barva
  • plnič
  • antikorozní nástřik (lázeň)

Existují odchylky, které se nepatrně liší, avšak ve většině případu můžeme počítat s tímto řešením.

Příklad poškození laku:

Představme si poškození drobné rýhy v laku, z velké pravděpodobnosti se bude jednat o poškození do 0,5 mm, avšak nejčastěji bude malinké poškození dosahovat někde kolem 50 μm. A teď si představte štěteček, který máte zájem použít na opravu takového poškození, který při dobrém výrobku má 1,5 mm, tedy 1500 μm. Jak na to? 🙂

Existují metody, které dokáží takové drobné poškození velmi dobře opravit. Nicméně pokud se jedná o „rýhu“ až pod vrchní bezbarvý lak, z 90 % bude rýha po opravě vždy k nalezení, avšak nebude již svítivým a rušivým elementem.

Pak je rozhodnutí na Vás, máte chuť být zcela dokonalí anebo přijmout drobnou nedokonalost za cenu méně stresu (lakování)? 🙂

Nejslabší laky (tloušťka laku)

Zde určitě můžete počítat s korejskými automobilkami a ihned záda jim kryjí japonské vozy.

Neházejme všechny vozy do jedné kategorie, tedy např. Lexus má laky výrazně silnější než např. SUBARU.

Doporučení UMYEM?

  • Než se do něčeho pustíte, vždy konzultujte s odborníkem.
  • Konzultace UMYEM je z lásky (zdarma).
  • Oprava leštěním nebo retuší je mnohdy efektivnější než oprava lakováním.

Jiří Nečas

Jiří Nečas
Jiří Nečas – UMYEM