5 základních rad, aneb jak pečovat o svůj automobil?

Seat Leon – po aplikaci keramické ochrany

Auta již od počátku věků tvoří pro mnoho lidí silnou vášeň. Jejich výkon, vzhled, příběhy a v neposlední řadě jejich charisma vytváří různé malé “kultury”, jenž sdružují lidi po celém světě. První automobil jsem vlastnil už v 18 letech, byla jím Honda CRX I. generace, r. v. 1987, čímž jsem si zakoupil vstupenku do rodiny HONDY, která mě fascinuje dodnes. Možná právě i “céro” (jak se CRX přezdívalo) bylo počátkem myšlení UMYEM, kdy jsme ze zasadili o prohlubování vztahů mezi majiteli a automobily. To nás přimělo sepsat 5 zcela základních principů péče o automobil. 

1. Mytí vozu

Mytí automobilu je v podstatě jednoduché, avšak neexistuje na něj jednotný metr. Mám-li auto, které mě vozí z bodu A do bodu B, pravděpodobně nebudu chtít měsíčně vynakládat úsilí na jeho několikahodinové mytí. Avšak patříte-li do kolonky “mám své auto rád”, jednoznačně doporučíme pouze ruční mytí, a to za předpokladu správného postupu mytí vozu: 

  • 2 kbelíky
  • PH neutrální šampon 
  • velmi jemnou mycí rukavici 
  • sušící ručníky 
  • ručníky oddělené – na nástupní prostory a na kola
  • detailer
  • další příslušenství (vzduch, kartáč na kola, čistič oken, očištění hmyzu aj.)

Mytí vozu minimálně 1x za 3 až 4 týdny (nebo cca 2000 km)

BMW E36 – UMYEM

2. Ošetření laku – exteriéru automobilu 

Existuje celá řada ošetření exteriérových povrchů. Od ošetření plastů, oken, gum až po lak. Dnes existuje tolik možností, že Vám je nyní vypisovat nebudu, avšak uvedu nejznámější možnosti.

  1. Voskování automobilu (sem patří jak přírodní vosky, tak syntetické sealenty aj.)
  2. Aplikace keramické ochrany (od základních přes certifikované)

Upozornění: Neexistuje ochrana, která na automobilu vydrží 2 roky bez jediné údržby s nájezdem např. 25 tis. km ročně. Každá keramická ochrana vyžaduje péči, která životnost ochrany prodlužuje. Součástí takové údržby je především dekontaminace laku. 

Minimální servisní interval (ať už vosku, nebo keramické ochrany laku) je před a po zimě. Avšak doporučení je 3x až 4x ročně. 

3. Ošetření interiéru automobilu

Interiér automobilu dosahuje extrémních změn teplot, v létě např. může dosáhnout až 80 °C, naopak v zimě není výjimkou – 30 °C. Tedy celkový rozptyl je přes 100 Celsiových stupňů a to je opravdu vydatná cifra, s kterou si materiály chtě nechtě poradit musí. Avšak s věkem to mají těžší a těžší, a to je hlavním důvodem, proč o interiér pečujeme. A co že získáme? 🙂 

  • zachováme vzhled
  • “brzdíme” vrzání interiéru
  • zamezíme praskání, odbarvení a vrzání kůže
  • pravidelně ničíme škodlivé organismy, které v letním období rády osídlují naše vozy (plísně, viry a bakterie)

Doporučujeme silnější údržbu 3 – 4x ročně avšak minimum je 2x (opět před a po zimě). 

Swissvax – BMW M5

4. Parkování u obchodních domů

Ach ta naše lenost – sám jsem příkladem :). Znám jak jízdu autem “které mám rád”, tak i autem, které mi slouží. A o to více mám otestovaný přístup k jednotlivým událostem s vozem. Máme možnost být 30 metrů od vchodu do našeho oblíbeného obchodu anebo se můžeme projít 300 metrů parkovištěm. Co volíte vy? Těžko dávat doporučení, je to jako bychom nařizovali neolizujte zmrzlé zábradlí, nebo Vám jazyk přimrzne :). Už nejsme děti (předpokládám, že jako řidič máš i Ty více jak 18 let 🙂 ). Je to čistě na Vás, avšak pokud mám své auto rád, mohu se nad tím zamyslet. 

Mazda MX5

5. Agresivní jízda – dírky od kamínků

A nyní “bohužel – bohudík” vlastní zkušenost s vlastním vozem. Stále mám na sebe malý vztek, když si uvědomím kolik chvilkové radosti jsem měl z těsné jízdy za přede mnou jedoucím vozem, kde jsme se “hecovali” navzájem… Mnoho z nás to zná, emoce, radost, napětí, podřadit a plný plyn. No joooo, je to jako z filmu, však právě tato jízda s rychlostí nad 100 km/h nám vždy na kapotě (velmi často z jara) přivodí opravdu nemilé vzpomínky po delší dobu. Právě dírky od kamínků jsou nepříjemné a pokud máte tmavý lak, jsou viditelné. I přes dokonalé retuše (dokonalost v retuších neexistuje), jsou z mnoha úhlů k vidění. Tedy zde platí pravidlo, že jde se bavit s vozem, pakliže máme dostatečný rozestup :). 

Radost

 

Závěrem: 100 x můžeme předávat zkušenosti, avšak…

…to rozhodnutí je na každém z nás, jakým způsobem budeme ke svému i k okolním vozům přistupovat. 

Mercedes-Benz CLA – aplikace keramické ochrany GYEON

Děkuji za Vaši pozornost a mějte nádherný den 🙂

Za UMYEM

Jiří Nečas

necas@umyem.com 

+420 776 170 777